scheepvaartnieuws.punt.nl
Laatste reacties
  Copyright
  <![CDATA[]]>
   
   
  Heeft U nieuws en / of foto's voor plaatsing op SCHEEPVAARTNIEUWS,
   
   
  stuur dan een e-mail naar: scheepvaart1@gmail.com
   
   
          Gastenboek
   
   
   
  -----------------------------------------------------------
   
   
   
   
    <- English

  Disclaimer

  • Ik kan op geen enkele wijze aansprakelijk gesteld worden voor de publicatie van teksten of afbeeldingen. Teksten en afbeeldingen op deze site worden, voor zover mogelijk, in goed overleg met de eigenaar daarvan geplaatst. Maar ik kan niet altijd de bron van eventuele toegestuurde afbeeldingen achterhalen om toestemming te kunnen vragen. Mocht u een afbeelding aantreffen, waar copyright op rust, neemt u dan contact met scheepvaart1@gmail.nl  De afbeelding wordt dan verwijderd.
  •  
  • Copyright:
   Op alle foto's en teksten op deze site rust copyright.
   Foto's kunnen gedownload worden, maar uitsluitend voor prive gebruik en mogen niet voor publicatie gebruikt worden zonder voorafgaande toestemming.
   Ook bij overname op een andere website altijd eerst contact opnemen met scheepvaart1@gmail.nl
  •  
   Foto's voor publicatie:
   Zou u één of meerdere foto's voor publicatie willen gebruiken, neem dan contact met scheepvaart1@gmail.nl
   op voor eventueel de voorwaarden
  Gezien op donderdag 26 juli de zonsondergang bij de pier in IJmuiden
   
  foto: S. Wolf
   
   
   
   
   
   
  Rainbow Warrior II gaat met pensioen
  De Rainbow Warrior II, het vlaggenschip van milieuorganisatie Greenpeace, gaat na 21 jaar met pensioen. Het schip is te oud en zal vanaf september dienst doen als ziekenhuisschip van een hulporganisatie in Bangladesh.
  In zijn hoogtijdagen werd de Rainbow Warrior II overal ter wereld ingezet voor blokkades en protesten tegen onder meer nucleaire wapens, het kappen van regenwoud en de walvisvaart. In Singapore wordt vandaag afscheid genomen van het schip en wordt het overgedragen aan de Bengaalse hulporganisatie.
  "Het is een beetje een dubbel gevoel, het is toch ons vlaggenschip", zegt campagedirecteur Joris Thijssen van Greenpeace Nederland. "Er is zoveel moois mee gedaan, dus met weemoed nemen we afscheid. Maar we kunnen echt niet meer verder varen met haar en ze krijgt een mooie bestemming. Het is goed dat ze met pensioen gaat."
  Rainbow Warrior I
   
  De voorganger van de Rainbow Warrior II had een minder gelukkig einde. In 1985 zonk de Rainbow Warrior I na een aanslag van de Franse geheime dienst. Het schip lag in de haven van het Nieuw-Zeelandse Auckland om een protestvloot tegen kernproeven van het Franse leger te leiden.

  Het schip wilde naar Moruroa varen, een atol in Frans Polynesië, waar de kernproeven plaatsvonden. Twee bommen sloegen een groot gat in de romp, waarna de Rainbow Warrior snel zonk.

  Fernando Pereira, een Nederlandse fotograaf van Portugese afkomst, verdronk terwijl hij probeerde zijn fotomateriaal te redden uit zijn hut.
   
  Opvolger
   
  Waar de Rainbow Warrior I en II nog gerenoveerde oude schepen waren, zal de Rainbow Warrior III gebouwd worden naar een geheel eigen ontwerp. "We hebben een schoon vel papier gepakt en zijn begonnen", zegt Thijssen.

  Het schip wordt niet verwonderlijk 'groen' gebouwd. "Er staan grote masten op, zodat het een echt zeilschip is en we brandstof kunnen besparen. Ook kan het schip bijzonder gemakkelijk rubberen bootjes te water laten. Het is helemaal aan onze wensen aangepast."

  De nieuwe Rainbow Warrior moet de komende twintig tot dertig jaar het vlaggenschip van Greenpeace Nederland zijn. Volgens de planning wordt het schip dit jaar nog opgeleverd, op de veertigste verjaardag van de milieuorganisatie. In november komt de Rainbow Warrior III naar Nederland voor een ceremonie. Ze ligt dan een week in Amsterdam aan de Javakade.

   
      ©  NOS

  Reacties

  Commentaar
  Jouw naam/bijnaam
  Website url
  E-mail
  Je Punt profiel
  Dit is een verplicht veld
  Domeinregistratie en hosting via mijndomein.nl